top of page

Calisthenics Nedir?

-Calisthenics(kalisteniks) sözlük tanımı ile ''zarafetli hareketler yapabilme ve

vücut fitliğini sağlama amaçlı oluşturulmuş jimnastik hareketleridir.'' Kelime manası Yunanca kallos (κάλλος) yani mükemmel,iyi (insan vücudunun mükemmelliğinden kaynaklanan estetik zevki vurgular) ve sthenos(σθένος) yani güç (zihinsel güç,cesaret,güç ve kararlılık) kelimelerinin birleşiminden doğar.

-Bodybuilding(vücut geliştirme) sporunun aksine ek ağırlık kullanılmaz. Vücut ağırlığını kullanır ve sadece ''barfiks demiri' veya o amaçlı kullanılabilecek herhangi bir şey yeterlidir(ağaç dalı v.b). Buna istisna olarak bu sporun çok ileri seviyelerinde daha da gelişmek ve kas kütlesini artırmak için ağırlık kullananlar var.

-Calisthenics'i ''güç,esneklik ve fitlik'' olarak özetleyebiliriz. Bulky(iri) görünüşten çok daha lean,firm(ince,sıkı) bir görünüş odaklıdır. Bu vücut türleri birçok şeye göre değişir. Her insanın farklıdır ve aynı şeyleri yapsalar bile iki kişinin vücutları farklı şekillenir. Bunu dikkate almakta fayda var.

-Calisthenics'in en büyük özelliklerinden biri bu sporu yapanların vücutları estetik açıdan güzel olmasının yanında işlevli ve güçlüdür. Çoğu vücut geliştiriciler bacak ve karın kasına önem vermez. ''Minyonlar''daki Gru gibi gezerler veya vücut yapıları dengesizdir, göze hitap etmezler. Sanırım böyle olmak istemezsiniz. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Bu sporun en iyilerinden Kris'in vücudu buna iyi örnek.Yanda da ünlü vücut geliştirmeci Arnold Schwarzenegger'in gençlik hali var.

-Vücut geliştirme tarihi boyunca spor şekilleri karşılaştırıldı, bazıları daha iyi bazıları daha kötü dendi. Bu hala devam ediyor fakat biz bu karşılaştırmayı yapmaktan kaçınıp her türün kendi kulvarında ilerlediğini ve hepsinin kendi artı ve eksi yönlerinin olduğunu söyleyip geçelim.

-Calisthenics'i diğer sporlardan ayıran özellik; mucsle up, planche,  humanflag gibi çok farklı hareketler içermesidir. Tabi bu hareketler birkaç yılın ürünleri. Aşağıda bazı hareketler var

Aşağıdaki video bu sporu özetler nitelikte.

Calisthenics doğası gereği özgür bir spor. Street Workout sınıfına girer. Genellikle dışarıda yapılır. Bir barfiks demiri yeter. Fitness yada pahalı ekipman olmadan,evinizde spor yapabilirsiniz. ''Calisthenics tam da çok zayıfta olmayayım herkül gibi de diyenlerin sporu.'' Harika hareketler de cabası.

Dediğimiz gibi calisthenics, gerek ekonomi, gerek kolaylık, gerekse de elverişlilik açısından; yoğun veya para harcamak istemeyen insanlar için birebir. Bunların üzerine gayet fit bir vücut ve insanların ağzını açık bırakan hareketleri koyarsak ortaya güzel bir tablo çıkıyor.

Yine bu sporun efendilerinden biri olan Frank Medrano'yu izleyelim:

Genel görüşün aksine calisthenics sadece vücut ağırlığını kullandığı için belli bir seviye ile sınırlı değildir.

Duruşu değiştirerek hareketi istediğimiz kadar zorlaştırabiliriz. Tıpkı ağırlık değiştirmek gibi.

Push up(şinav)ı ele alalım. Altta birkaç çeşit şinav şekli göreceksiniz.

Bunları daha da zorlaştırabiliriz.

-Görüldüğü gibi bu işin sınırı yok. Bu yöntem tüm hareketlere uygulanabiliyor. Bu yönden yeni başlayan biri için oldukça elverişli olduğu gibi çok ileri seviyedeki biri için de faydalı olacak bir sistem. 

-Özetleyecek olursak calisthenics, dövüş dünyasının MMA'i gibidir. Her türden biraz vardır. Serbesttir, uçsuzdur. Her ne kadar yeni bir yöntem olsa da gelişmiş ve modern olduğundan diğer vücut geliştirme yöntemlerini aratmıyor. Sonuçta MMA de henüz 39 yıllık bir dövüş tekniği fakat binlerce yıllık tarihi olan teknikleri aratmıyor.

-Evet calisthenics bu. Eğer başlamak veya göz atmak istiyorsanız buyurun:

bottom of page