top of page

Nasıl doğru beslenilir?

-Bu zamanlarda sağlıklı beslenme zor. Her şey hazır,paketlenmiş,işlenmiş,genetiği değiştirilmiş... Organik ürünler pahalı ve bulması zor. Yoğun bir hayat yaşıyoruz ve bu yoğunluğun içine sporu ve sağlıklı beslenmeyi sıkıştırmaya çalışıyoruz. Amma velakin biz bu işi yapmak istiyoruz çünkü getireceği faydaları biliyoruz. Günlük alışkanlıklarımızı biraz değiştirerek hayatımıza ve sağlığımıza büyük faydalar sağlayabiliriz. 

Protein oranı yüksek besinler yiyin. Proteinler sindirimi yavaş gün boyu enerji veren,kan şekerini yükseltmeden tok tutan komplex moleküllerdir. Karbonhidrat aldığınızda bir enerji patlaması yaşarsınız fakat bu hızlı bir şekilde tükenir ve yeniden aç hissedersiniz.(Fast Food sorunları) Hiç etçil hayvanların nasıl bu kadar uzun süre aç kalabildiğini merak ettiniz mi? İşte bu yüzden.

Öğünleri önceden hazırlayın ve plan yapın. Abur cuburları çok yiyoruz çünkü alması kolay,ucuz ve her yerdeler. Önceden hazırlanmış yemek ve atıştırmalıklarınız olursa sağlıksız şeyler alma hissiniz azalır. Alacaklarınızı toptan veya çoklu alıp hazırlayın, buzdolabında saklayın ki istediğiniz zaman tüketebilesiniz. Bu bütçenize de yarayacaktır. İşe veya okula sefer tasları kullanarak istediğinizi götürebilirsiniz. Sandviçi kendiniz hazırlayıp içine sebze katarsanız oldukça sağlıklı bir öğün olur. Yanında kola v.s içmeyin ama!

Akşam yemeklerinde altın gününe gider gibi yemekler hazırlamayın. Akşam yada uyumadan 4 yada 5 saat önceki zamanda vücut dinlenmeye geçer, performansını düşürür dolayısıyla fazla enerjiye ihtiyacınız olmaz. Alınmış proteinlerin vereceği enerji size yeter. Şaolin rahipleri en çok kahvaltıda yemek yerler ki gün içinde verimli olabilsinler. En büyük öğün kahvaltı sonra öğle yemeği,akşam yemekleri günün en hafif öğünü olmalı. Vücut kendini kapatmaya yakın hiçbir şey yememelisiniz. Akşam yemeklerini %70 oranında sebze ve yağsız protein ile sınırlandırın. Salata yapıp bol sebze yiyin.

Mümkün oldukça işlenmemiş gıdalar tüketin. Salam&sosisi ele alalım: biz bunu et sanıyoruz ama çoğu sosis türü %10-15 etten oluşur, gerisi hiç hoş olmayan maddelerden meydana geliyor. Bu tarz 2.-3. derece işlenmiş ürünleri tüketmeyin. Olabildiğince köke inmeye çalışın. Üretime en yakın türü tercih edin. 

Ziyafet günü veya saati oluşturabilirsiniz. Bir günü veya saati seçip istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Uyumadan 4 saat önceye kadar kendinize zarar verecek seviyede olmadığı sürece canınızın istediğini tüketin. Zaten çok yiyemeyecek,yediklerinizi de vücut hemen atacaktır.

İpuçları

 

  • Çok acıkana kadar beklemeye çalışın ve tam doymadan kalkın. Bu hem midenizi yormayacak hem de daha az ve dengeli yemenizi sağlayacak.

  • Kızartmak yerine haşlayın veya fırınlayın. Bir çok besini biraz zeytinyağı ve tuzla fırınlayabilirsiniz ve harika şeyler elde edersiniz. Fırın kabına yağlı kağıt koymayı unutmayın. :)

  • Çok fazla et tüketmemeye çalışın. Haftanın en az bir günü öğünlerinizde tamamen sebze kullanın.

  • Atıştırmalık olarak çikolata,tatlı,cips v.b yerine meyve,yoğurt,kuruyemiş yiyin. Bunları biraz bal ve tarçın ile harika şeyler haline getirebilirsiniz.

  • Ketçap yerine domates,mayonez yerine humus,yumurta veya avokado kullanın. Yerini tutmasa da ketçap,mayonez veya salçadaki şeker oranı dudak uçuklatıcı seviyede.

  • Lif oranı yüksek kepekli tahıllar kulanın. Ekmek ve makarna gibi gıdaların kepekli olanlarını tercih edin.

  • Pilav,bulgur pilavı veya makarna hazırlarken sebze eklemeyi unutmayın. Karbonhidrattan korkmayın biraz sebze veya protein ile gayet sağlıklı bir öğün hazırlamak imkansız değil.

  • Mümkümse balık ve balık ürünleri tüketmeye çalışın. Konserve veya hazır paketlenmişler daha ucuz olur.

  • Müsli yiyebileceğiniz en iyi ve sağlıklı kahvaltı. Biraz süt ve bal ile süper oluyor. El yapımı olursa ne ala! Yulaf,kuru meyve ve kuruyemiş alın karıştırıp rafta saklayın. İstediğinizde süt,tarçın,bal ve taze meyve ile tatlandırıp yiyin. Harika bir şey!

  • Daha küçük tabak ve kaseler kullanın. Bu yiyeceğiniz çok görünmesini sağlar ve gözünüzü doyurur. Bunun ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz.

  • Daha yavaş yiyin. Biliyorum zor ama çok faydalı. Hem yediğinizin tadını daha iyi alırsınız hem tokluk hissiniz artar. Mide sağlınız için de oldukça faydalıdır.

  • Şekersiz çay ve kahve içmeye çalışın,ne kadar az o kadar iyi. Kahveye süt, çaya limon ekleyerek tadını artırabilirsiniz.

  • Mümkün olduğunca ev ve el yapımı şeyler yemeye çalışın. Bu hem bütçeniz için hem sağlığınız için bulunmaz bir yöntem. Ne,nasıl,ne kadar yiyeceğinize karar verebiliyorsunuz da.

  • Yemek yerken sadece yemeğe odaklanın. Yemek yerken telefon,bilgisayar,televizyon v.b ile meşgul olmak daha uzun süre ve daha fazla yemenize neden olacaktır.

  • Yemeklerinizi göze hitap edecek şekilde hazırlamaya çalışın. Bu sağlıklı bir yemeği daha tatmin edici hale getirir.

  • Atıştırmalık olarak smoothie yapabilirsiniz. Biraz ıspanak,muz ve elmaya süt veya su ekleyip güzel bir içecek çıkartabilirsiniz. 

  • Gece acıkırsanız biraz bal ve tarçın ekleyip bir küçük kase yoğurt yiyebilirsiniz. Veya 1 bardak süt.

  • BOL SU İÇİN! Öneminden bahsetmeye gerek yok.

 

bottom of page