KİŞİSEL SAĞLIK KOÇUNUZ

Sakatlanmalar
-Sporda incinme, yaralanma ve sakatlanmalar her ne kadar nadir olsa da bunların üzerinde durmak, nasıl atlatılacaklarını öğrenmek önem arz ediyor. Ciddi olmasa da hafif ağrılar, sızlamalar ve burkulmalar üzerilerine düşülmezse ilerleyip tehlike arz edebilirler.
-Yaptığınız egzersizlere göre hasar oranı ve yeri değişebileceği gibi tedavi yöntemi de bu nedenle değişir. Biz de genel anlamda tüm vücudu kapsayan bir değerlendirme yapıp üstteki durumlarda neler yapmalı ondan bahsedeceğiz. Ciddi konularda sadece doktor ve hastanelere gidilmesi gerektiğini unutmayın. Görünür bir hasar veya olağan dışı bir ağrı var ise hemen bir uzmana başvurunuz. Biz burada sporcuların sürekli yaşayabilecekleri halsizlik,yorgunluk ve incinme gibi durumları inceleyeceğiz.
-Öncelikle sınırları zorlamayı biz de tavsiye ediyoruz ki gelişin fakat sınır ve ötesi arasındaki ince çizgide durmak gerek. Kendinizi bu kadar çok yoracak ve vücudunuzu tehlikeye atacak durumlardan uzak durmalısınız. Fakat olur ya bu duruma düştünüz. Öncelikle hasar tespiti yapalım:Tıklama testi!
Parmak işlevi vücudun yaptığı en karmaşık işlerden biridir. Parmak motor hareketlerine hala hiç bir teknoloji yaklaşamamıştır. Parmağınız ile burnunuza değmeniz bir senfoniyi öğrenmek kadar zordur. Bunun için beyin binlerce hesaplama yapar. Bunları çocukluktan beri yaptığımız için kolay geliyor telefonda sayfayı aşağı kaydırmak bile çok zor iş. El ve parmakların resmini çizmesi bile zor!
-Test için bir program kullanacağız: Android, IOS, PC
Tıklama sayısına göre yorgunluk seviyemizi bulabiliriz. Yorgun değilken tıklama sayınızı sağ ve sol elde ölçün. Spordan sonra bu sayı normalin çok altında(10-20) ise yorgunsunuz demektir. Sayı yorgunlukla doğru orantıdadır.
-Bir gün çok çalıştınız ve çok yoruldunuz. Her yeriniz ağrıyor. Kapı kolu çeviremiyorsunuz. Yarın okul ya da iş var. Ne yapmalı?
-
Karbonhidrat ve protein oranı yüksek besinler yemelisiniz ki enerji alıp yorulan vücudunuza kendini tamir etmesi için yakıt verin.
-
Sıcak bir duş alın çıkmadan önce 10-15 saniye en soğuğu açıp vücudunuzu şoklayın(cryotherapy). Bunun faydaları saymakla bitmez, her zaman yapabilirsiniz.
-
Bol bol dinlenin ve 8 saatten fazla uyku aldığınızdan emin olun.
-
Yorucu işlerden kaçının
-
Bir bardak kahve için,nasıl içmek isterseniz öyle.
-
Taurine kas dokularını tamir etmede etkisi kanıtlanmış bir maddedir. Et ve balıkta bulunur. Bunları yemeye çalışın.
-
Balık yağı kaslardaki oksitlenmeyi azaltır ve tamiri hızlandırır.
-
Böğürtlen ve türlerini yoğurt ile karıştırıp yemek iyi bir tedavidir.
-Evet yorulma ve incinme her zaman olabilecek şeyler. Ağrı gelişimin kanıtıdır. Sporda ve sonrasında yorgunluk,ağrı,acı hissetmiyorsanız yerinizde sayarsınız. Abartmadıkça ve üstüne gitmedikçe biraz sızının kimseye zararı olmaz.
Bölgesel İncinmeler
-Varsayalım dirseğinizi veya triceps kaslarınızı incittiniz. Çok ciddi değil ama ağrıyor,ne yapmalı? Öncelikle yukarıdaki tavsiyeleri uygulayın. İncittiğiniz bölgeyi kullanmayın. Hafif yara veya çizik varsa temizleyip yara bandı takın. Burkulma varsa sargı ile sıkıca sarın ve dinlenin. Eğer spor yapmak istiyorsanız çok ağrı hissetmediğiniz sürece o bölgeye baskı yapmadan spor yapın ve farklı tür bölgeleri çalıştırın. Örneğin ayağınızı burktunuz, üst vücut veya karın kası çalışın.